Plasthus I

Hjuvik, strax utanför Göteborg är ett renodlat villaområde som exploaterats under de senaste 20 åren genom tomtavstyckningar med täthet mellan husen som följd. Trots närheten till kusten ser få havet från sin fastighet då husen skymmer utsikten för varandra.

 

Entréplanet i detta fall hade ett instängt läge och det var önskvärt att göra en rockad mellan planen så att allrummet placerades på övre plan. För att få ut maximalt av budgeten användes en enkel geometri, enkla material och förenklade planlösningar. Storleken på rummen definierade känslan av lyx, inte byggmaterialen. Fasadmaterialen ger uttryck åt husets olika våningar. Den nedre våningen rymmer husets sovrum och bostadens privata delar och kläddes med granpanel som behandlades med “Roslagsmahogny”, en blandning av lika delar terpentin, linolja och tjära. På den övre våningen ligger husets offentliga delar. Denna är klädd i genomskinlig vit akrylplast. Fönstersättningen fångar in den storslagna utsikten med ett stort panoramafönster. För att kompensera för avsaknaden av uteytor till vardagsrummet ritades en för budgeten maximalt stor balkong med en pragmatisk stålkonstruktion och ett enkelt räcke. Det övre planet är inspirerat av Craig Ellwoods Moore House samt Kubly House som båda är uppförda på 60-talet, med fria ytterväggar och där skjutdörrar bara stör vid stängt läge.

 

2007