Plasthus II

Väster om Göteborg ligger Sveriges fjärde största ö – Hisingen. Naturens karaktär ändras snabbt från Hisingens slättland av gammal havsbotten till ett bohuslänskt kustlandskap med karaktäristiska uråldriga svepande berghällar av gnejs och granit, när man man närmar sig kusten. Området Hästevik har som många andra områden transformerats från ett sommarstugeområde till ett bostadsområde med åretrunt-hus. Bygglovshanteringen i området har varit liberal och sommarstugor har rivits för att ge plats åt större hus. Ingreppen på naturen har ofta varit stora och de svepande linjerna och frilagda bergen som genom tiden varit Västkustens signum har steg för steg fått ge vika åt idén om ett modernt boende.

 

Beställarna av Plasthus II är samma beställare som för Plasthus I. Familjen ville nu komplettera den befintliga sommarstugan på fastigheten med ett enplanshus för en växande familj. Två viktiga delar varit styrande i processen av Plasthus II;  att maximera utsikten och att minimera avtrycket i naturen. Huset kommer inte att lämna något bestående avtryck utöver de hål som borrats i berget för att fästa pelarna som bär huset. Avloppet har lagts på marken och täckts av ett jordlager för att undvika sprängning av berg och för att bevara platsen som huset är byggt på. Plasthus II bärs av 19 cirkulära pelare och allt stål är vitlackerat. De privata delarna vänder sig mot öster och de offentliga delarna vänder sig mot västerutsikten och den del av huset som har markkontakt. Skiljelinjen mellan de två delarna ligger mitt i husets längdaxel.

 

Plasthus II eftersträvar en visuell enkelhet både i material och komposition och arkitekturen är en tolkning av de tidiga Case Study husen från 50-talets Kalifornien.

 

2017